Svaz: Lidé z Ukrajiny tvoří 15 procent pracujících v pekárnách, většinou jde o ženy

Lidé z Ukrajiny tvoří podle Svazu pekařů a cukrářů zhruba 15 procent pracujících v tuzemských pekárnách. Některé firmy již pociťují odchod mužů na Ukrajinu kvůli ruské invazi, většinu ukrajinských zaměstnanců ale tvoří ženy. Odliv pracovníků proto není tak dramatický. Část uprchlíků z Ukrajiny jsou pekárny připravené zaměstnat. Sdělil to výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že v souvislosti s růstem vstupních nákladů, jakými jsou například energie, se dá očekávat další zdražení pečiva.

Pekárny se podle Hlavatého dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Svaz už dříve řekl, že se zaměstnanci z Ukrajiny jsou pekaři spokojeni. Považují je za pracovité, flexibilní ohledně rozložení pracovní doby, navíc jsou jazykově blízkým národem. Zaměstnavatelé si ale stěžovali na byrokracii a zdlouhavý proces jejich přijetí.
V současné době stačí Ukrajincům pro vstup do ČR pas, po příjezdu si požádají o povolení k pobytu, které platí čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění mohou začít pracovat a nemusejí žádat o zvláštní pracovní povolení.
V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. ,,Bohužel se to zatím nepodařilo promítnout do cen. Nárůst dodavatelských cen z pekáren k prodejcům byl u rohlíku a chleba jen deset až 15 procent," řekl. Jemné nebo sladké pečivo zdražilo podle něj o deset až 20 procent. Ceny pečiva jsou v ČR ale stále jedny z nejnižších v Evropské unii, uvedl dále. Se snižováním vstupních nákladů nelze v současné době počítat, pekárny tak budou muset na situaci reagovat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down