Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP. Vítězný sýr - Gourmino Le Gruyère AOP - získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. V soutěži porazil téměř 3000 konkurentů z celého světa.
Michael Spycher ve své sýrárně pracuje výhradně s mlékem od 12 lokálních farmářů, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny. Celkem za rok vyrobí 85 tun gruyèru, celková roční produkce ve Švýcarsku dosahuje kolem 32 tisíc tun.
Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison a několikastupňové hodnocení přihlášených zabere ve více než 130 kategoriích několik dní. Na hodnocení vzhledu, chuti a vůně sýrů se podílí pětapadesátičlenná porota, v níž jsou zastoupeni potravinářští experti, výrobci i prodejci.
Druhé místo v soutěži sýrů letos obsadil vyzrálý sýr Appenzeller ze švýcarského Niederbürenu, na třetím místě skončil rakouský sýr Erzherzog Johann ze štýrského Knittelfeldu.*