Více než polovina chovatelů drůbeže podle průzkumu AK plánuje letos omezit chovy

Více než polovina zemědělských podniků se letos chystá omezit chovy drůbeže kvůli nízkým výkupním cenám vajec a kuřat. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Agrární komory ČR (AK) a Českomoravské drůbežářské unie, který se uskutečnil na přelomu března a dubna. Omezit nebo ukončit chovy podniky plánují také kvůli vysokému nárůstu cen energií. Výsledky průzkumu, do kterého se zapojilo 54 podniků z celého Česka, zástupci obou profesních organizací zveřejnili na tiskové konferenci.

Omezit chovy drůbeže podle průzkumu plánuje 51,9 procenta podniků, dalších 5,6 procenta hodlá úplně skončit. Žádné změny naopak neplánuje 40,7 procenta respondentů a dvě procenta podniků plánují výrobu rozšířit.
V dubnu chovatelům podle komory meziročně stouply náklady na krmivo o 40 procent, na energie o 50 až 150 procent, ceny plynu stouply o 400 až 700 procent a nafty o 50 procent. "Chovatelé mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které prodávají své zboží," uvedla k výsledkům průzkumu tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. O omezení produkce podle ní uvažují převážně menší podniky.
Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla za leden a únor průměrná cena jatečních kuřat 23,25 Kč za kilo. Průměrná cena vajec byla za stejné období 19,66 Kč za deset kusů. Komora upozorňuje na to, že výkupní cena kuřat i vajec se za posledních deset let téměř nezměnila.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down