SVOL: Ceny dřeva jsou nejvyšší za posledních dvacet let

Ceny dřeva v Česku jsou kvůli velké poptávce nejvyšší za poslední dvě desetiletí. Ceny se zvyšují od loňského jara. Vliv na to mohlo mít přerušení dovozu dřeva do Evropy z Běloruska a možná i z Ruska a pocit, že komodity obecně nebudou. Na konferenci Sdružení vlastníků soukromých, obecních a církevních lesů v ČR (SVOL) to řekl předseda Jiří Svoboda. Lesníkům také stoupají náklady, drahé jsou i sazenice a není jich dost. Vlastníci lesů chtějí novelu zákona o myslivosti, i kvůli tomu, aby mladým stromkům tolik neškodila zvěř.

Ceny dřeva se zvyšují od loňského jara. Obvykle se měnily po čtvrtletích, teď stoupají i rychleji, uvedl předseda SVOL. Cena smrkové pilařské kulatiny v nejvyšší kvalitě se teď na odvozním místě pohybuje okolo 3300 Kč za metr krychlový. "Což je cena, která tady dlouho nebyla," řekl. Zároveň podotkl, že všichni asi tušili, že jednou bude dřeva málo, protože se ho těží víc, než ho přirůstá.

Letošní vývoj kůrovcové kalamity v lesích bude podle Svobody záviset na počasí. Vlhko by mohlo jako vloni množení kůrovce přibrzdit. "Pokud bude znovu sucho, vrátíme se zpátky třeba o dva roky," řekl.

Lesníci by od státu chtěli dostat větší prostor při hospodaření. "Potřebujeme trošičku změnit postoj státu k vlastníkům, dokázat upravit lesní zákon, aby vlastníci měli větší prostor ve správě majetku," řekl Svoboda. Stát by podle něj měl u lesníků před restrikcemi upřednostnit motivační nástroje. Nynější zákon podle Svobody navazuje na legislativu z 60. let minulého století.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down