Za první čtvrtletí letošního roku pivovary uvařily o 11,5 procenta více piva než za první čtvrtletí loňského roku. Meziročně se vyrobilo o 250 procent více sudového piva. Výroba piva v cisternách, které se v restauracích čepuje z tanků, stoupla meziročně téměř 18krát. Vyplývá to z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven, podle kterého narůst výroby piva souvisí hlavně s návratem hostů do restaurací a hospod. Objemy vyrobeného piva svaz zatím nezveřejnil.
Svaz upozorňuje na to, že loni během prvního čtvrtletí platila omezení provozu kvůli epidemii koronaviru. Podniky musely mít zavřeno od 18. prosince 2020 do 30. května 2021, prodávat mohly jen přes výdejní okénka nebo rozvoz.
Za první čtvrtletí letošního roku se meziročně vyrobilo méně piva určeného pro obchody. Piva v lahvích se vyrobilo o 18 procent méně, piva v PET lahvích se vyrobilo zhruba o čtvrtinu méně. O 5,5 procenta klesla i výroba piva v plechovkách.
Svaz pivovarů zaznamenal růst u pivních speciálů netradičních druhů piv. "Tento trend se ukazoval už před pandemií a nyní jsme na něj navázali. Lidé rádi zkoušejí pivní novinky a pivovary jim v nabídce vychází maximálně vstříc. To platí i o nových variantách nealkoholických piv,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.
Tzv. silných piv, což jsou více než 13stupňová piva, se za první čtvrtletí meziročně vyrobilo více než sedmkrát více. O 20 procent vzrostla výroba nealkoholických piv.*