24.05.2022 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda by měla projednat návrh nařízení zjednodušující vysazování nepůvodních druhů ryb

Návrh nařízení, které zjednoduší vysazování nepůvodních druhů ryb v ČR, jako je například pstruh duhový, siven americký nebo několik druhů jesetera, projedná ve středu vláda. Při vysazování vybraných druhů již nebude potřeba zvláštní povolení podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

V odůvodnění návrhu nařízení se uvádí, že přispěje ke stabilizaci a udržitelnosti rybích společenstev v rybářských revírech v ČR a zjednodušení postupů při rozšiřování spektra ryb v revírech. Vysazování nepůvodních druhů má přispět k částečné kompenzaci negativních vlivů jako jsou klimatické změny, nadměrný výskyt predátorů nebo rozkolísanost průtoků. Návrh také uvádí, že nařízení obsahuje seznam druhů, které tvoří významný podíl v úlovcích sportovních rybářů. Pstruh duhový nebo siven americký může podle materiálu plnit funkci vhodné alternativy za některé původní druhy, jako je pstruh obecný nebo lipan říční, které ohrožuje hlavně vydra říční a kormorán rybožravý. Materiál uvádí, že například pstruh duhový se v českém rybářství využívá již od roku 1888 a jde o celosvětově významný druh. Spolu se sivenem americkým tvoří zhruba třetinu všech úlovků sportovních rybářů. Ve zprávě se také uvádí, že jeseteři patří mezi hospodářsky nejcennější druhy, které byly vždy loveny pro kvalitní maso, a v ČR roste poptávka po mase jeseterovitých druhů. Nařízení vlády umožní i vysazování amura bílého, který se na území ČR dostal v roce 1961 a našel zde široké uplatnění zejména v rybníkářství jako doplňkový druh k chovu kapra obecného. V ČR se přirozeně nerozmnožuje a jeho vysazováním proto nelze narušit rovnováhu rybích společenstvech, uvádí vládní materiál.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down