Veterináři se začali zabývat chováním zaměstnanců jatek v Hraběticích

 Státní veterinární správa (SVS) se začala zabývat hrubým zacházením zaměstnanců jatek v Hraběticích na Znojemsku se zvířaty.  Řekl to mluvčí SVS Petr Majer. Aktivisté ze spolku Zvířata nejíme zveřejnili záběry, na nichž zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopou, dávají jim elektrošoky, prasata vypadávají z auta na rampu a jeden ze zaměstnanců radí druhému, jak má seleti šlápnout na hlavu. Jde téměř o pětiminutový sestřih záběrů. Pracovník jatek, který se do telefonu odmítl představit, řekl, že jde o dva roky staré záběry, vše je vyřešené a víc k tomu nemá co říct a poté hovor ukončil. Jatka provozuje firma Intramo Znojmo.

"Zacházení se zvířaty a chování personálu zachyceného na videu je v příkrém rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům," uvedl Majer. Osoby zachycené na videu podle něj jednoznačně porušily zákon na ochranu zvířat proti týrání, a to zejména způsobem vykládání zvířat z vozidla, manipulací se zvířaty či nevhodným používáním elektrického poháněče. "SVS proto v nejbližších dnech podá podnět obci s rozšířenou působností, tedy na městský úřad ve Znojmě, k zahájení správního řízení s provozovatelem ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Vzhledem k závažnosti porušení zvažuje SVS případné podání trestního oznámení pro trestný čin týrání zvířat. Šetření dalších okolností případu pokračuje," dodal Majer. Na jatkách není kvůli jejich menší velikosti a nepravidelné porážce a kvůli personální kapacitě SVS stálý veterinární dozor. Aktivisté sestřihaná videa umístili na internetu, aby si je lidé mohli prohlédnout. "Záběry byly pořízeny v průběhu několika měsíců, což dokazuje, že brutální zacházení zaměstnanců se zvířaty je zde běžnou normou," uvedla Martina Žabenská ze spolku Zvířata nejíme. Spolek dlouhodobě usiluje o to, aby byly povinně na všech jatkách zavedené kamerové systémy, které by sice vždy nezabránily hrubému chování zaměstnanců, ale jejich chování by bylo pod veřejnou kontrolou. Petice, kterou mohou lidé podepisovat, má aktuálně 24 000 podpisů. Veterináři kontrolují jatka pravidelně a obvykle na některých z nich naleznou porušení předpisů. Při kontrole téměř všech jatek v ČR v roce 2019 našli veterináři pochybení u devíti procent z nich.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down