V chudších regionech si podle pekařů aktuálně zákazníci víc rozmýšlí, kolik pečiva a jaké druhy koupí. Váhají třeba nad nákupem sladkého pečiva. Ceny chleba a dalších pekárenských výrobků rostou, protože všechny vstupy zdražují. Pro některé pekárny může být situace neudržitelná a skončí. Uvedl to výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý u příležitosti Dnů chleba, které se uskutečnily v Pardubicích.
"Pekaři jsou závislí na cenách pšenice a na cenách plynu. Obě komodity absolutně nejvíc zdražily. Dám příklad jedné pekárny na západě Čech – v lednu platila za plyn denně 15 000 korun, od února dává 178 000 korun za plyn denně," řekl Hlavatý. Štěstí mají podle něj pekárny, které mají ještě zafixované ceny plynu a zdražování je tolik nepostihlo.
Svaz postupně vidí, že zákazníci zvažují, co koupí. Třeba specializované malé pekárny na menších městech, které nejsou automatizované a pečivo vyrábějí ručně, mají menší prodeje výrobků. "Věrní zákazníci, kteří dosud tolerovali vyšší cenu, jdou radši do většího obchodu, kde koupí jen základní pečivo. Záleží, nakolik je rodina ohrožená inflací. V Praze speciálky dále jedou a prodávají v neztenčené míře," uvedl Hlavatý.
I cena pečiva má podle Hlavatého pro zákazníky svůj strop. U běžného konzumního chleba ho odhaduje na 60 korun, pak budou zákazníci hledat levnějšího pekaře. Základní pečivo se prodává dál, ale lidé zvažují nákup sladkých pekárenských výrobků. "Na jejich výrobu je potřeba máslo, třeba na loupáky. To je drahé. Šetřit se na tom nedá, pozná se to na chuti. Část lidí proto kvůli ceně přechází na základní pečivo. Spotřeba sladkého může stagnovat," dodal.*