V Krkonoších se šíří lupina, jde o invazní druh a ohrožuje horské louky

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vyzývá k boji proti invaznímu druhu, lupině mnoholisté. Tato rostlina, známá také jako vlčí bob mnoholistý, je původem ze Severní Ameriky a představuje pro krkonošské luční druhy značné riziko. Informoval o tom mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Lupina mnoholistá kvete od června a její bohatá květenství plodí velké množství semen s vysokou klíčivostí. V Česku je klasifikována jako invazní druh, který poškozuje ekosystémy.

"Dospělé rostliny jsou mohutného vzrůstu a vytvářejí rozsáhlé zapojené porosty. V symbióze s hlízkovými bakteriemi dokáží obohacovat půdu o dusík a měnit tak živinové poměry v půdě vyhovující rumištním druhům, jako je například kopřiva nebo šťovík. Lupina produkuje vysoké množství semen a tvoří husté porosty," uvedl Drahný.

Invazní rostliny jsou charakteristické tím, že se snadno šíří. Podle Správy KRNAP v Krkonoších lupiny přibývá, nemá v regionu přirozené nepřátele a jako agresivní invazní druh škodí rostlinám, které jsou v Krkonoších původní.

"Lupina se bohužel vyskytuje i na krkonošských loukách. Postupně vytlačuje původní luční druhy. Pro krkonošské louky představuje závažné riziko. Bohužel není v možnostech Správy KRNAP sekat lupinu včas všude tam, kde se rozšířila. Prosíme proto o pomoc vlastníky luk a hospodáře," uvedl Drahný. Správa KRNAP také žádá o jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazních rostlin v Krkonoších.  Šíření lupiny podle něj může omezit včasná seč, nejdéle v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down