Ukázky lesní techniky i lesnických činností

Nestátní vlastníci lesů připravili pro návštěvníky Dne otevřených lesů, který se uskutečnil v sobotu, různorodý program podle svých možností. Na 48 majetcích byly pro návštěvníky připraveny buď jednorázové, nebo opakované komentované procházky po lese. Na řadě míst byly doplněné zastávkami, kde si účastníci mohli vyzkoušet některé lesnické činnosti. 

Městské lesy Znojmo připravily procházku lesem o pěti zastaveních, kde představili těžbu dřeva, jeho přibližování technikou i koněm, založení nových kultur a jejich výchovu i práci se psem. Kromě toho se zájemci mohli prohlédnout ukázky lesní techniky, vylušit kvíz či si ověřit svoje znalosti jednotlivých stromů. Městské lesy Znojmo hospodaří na výměře asi 2500 hektarů. Ředitel tohoto podniku Zdeněk Trojan uvedl, že kromě kůrovce se museli v roce 2014 ještě vypořádat se škodami způsobenými námrazami. „Každý třetí strom byl zlomený, to se nám podařilo do srpna 2015 zpracovat a pak přišly různé epizody sucha. Následně se objevil kůrovec, který tu gradoval zhruba v roce 2017 až 2018, takže dospělé smrkové porosty téměř zmizely,“ popsal ředitel.  Rovněz poznamenal, že všichni lesní správci mají zákonnou povinnost zalesňovat. Před změnou legislativy na to měli lhltu dva roky, dnes je lhůta díky racionálnímu uvažování pětiletá. "V této lhůtě jsme schopni se dopracovat i k podílu přirozeného zmlazení na úrovni 20 až 30 procent," podotkl a připomněl, že ceny dříví v minulých letech klesly na historické minimum.  „Škody na tomto 2500hektarovém majetku kvůli předčasně vytěženým stromů z důvodu napadení kůrovcem byly  v řádu minimálně 120 milionů korun,“ vyčíslil s tím, že kompenzovány byly na úrovni 50 milionů korun.  "Díky tomu můžeme pokračovat a budeme se snažit pokračovat tak, abychom budoucím generacím lesy předali v lepším stavu a připravené na klimatické změny," doplnil.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down