Nizozemští zemědělci na protest znovu zablokovali dálnice traktory

Nizozemští zemědělci s traktory včera znovu zablokovali dálnice na protest proti vládním návrhům na omezení emisí oxidů dusíku a čpavku, napsala agentura AP. Úřady vyzvaly motoristy na silnících k obzvláštní opatrnosti a sledování informací o dopravě.

Na nejméně dvou dálnicích zaparkovali zemědělci traktory, aby zabránili průjezdu dalších vozidel. Místní televize Omroep Brabant informovala o nákladním vozidle, které na jiné dálnici shazovalo balíky sena na vozovku asi 150 kilometrů jihovýchodně od Amsterodamu. Vládnoucí koalice vyčlenila přes 24 miliard eur (asi 600 miliard korun) na financování změn, které pravděpodobně přimějí mnoho zemědělců drasticky snížit počet hospodářských zvířat nebo se jich úplně zbavit. Omezení emisí oxidu dusičitého a čpavku označila vláda za "nevyhnutelný přechod". Začátkem měsíce slíbila, že na mnoha místech sníží emise o 70 procent, v některých oblastech až o 95 procent. Nizozemsko je po Spojených státech druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě. Relativně vysoké počty zvířat, užívání umělých hnojiv společně s dopravou a výstavbou vedly v hustě zalidněné zemi k nadměrně vysokým hodnotám oxidů dusíku ve vodě i vzduchu. Desítky tisíc zemědělců proti vládním návrhům demonstrovaly už minulý týden. Jejich protest také způsobil dopravní komplikace, jelikož na demonstraci ve vesnici Stroe ve středním Nizozemsku vyrazili traktory po dálnici.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down