Nejlepší byl Sedlčanský Hermelín

Součástí Oslavy mléka, která se uskutečnila v Praze, bylo i slavnostní vyhlášení vítězů soutěže o Mlékárenský výrobek roku. Zúčastnilo se ho 21 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 55 výrobků. Absolutním vítězem se letos stal tradiční sýr Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,7 bodů z celkových 100 možných. V soutěži o nejlepší novinku roku se pak utkalo celkem 26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových a inovovaných výrobků.

Mlékárenské výrobky byly hodnoceny celkem v osmi kategoriích: Zakysané mléčné nápoje, Jogurty a zakysané výrobky, Mléčné a tvarohové dezerty, Přírodní sýry čerstvé a tvaroh, Přírodní sýry měkké (a plísňové), Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé, Tavené sýry a Tvarohové a mléčné pomazánky. Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo v květnu na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových dezertů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem čtyř kategorií. Podle Kopáčka za nový trend bylo možné letos označit vysokoproteinové výrobky, ale také výrobky s novými typy ochucení určené pro náročné spotřebitele a gurmány. Pro český trh je také zcela nový speciální polotekutý puding holandského typu označovaný jako Vla. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají stále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Světový den mléka se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down