Součástí Oslavy mléka, která se uskutečnila v Praze, bylo i slavnostní vyhlášení vítězů soutěže o Mlékárenský výrobek roku. Zúčastnilo se ho 21 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 55 výrobků. Absolutním vítězem se letos stal tradiční sýr Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,7 bodů z celkových 100 možných. V soutěži o nejlepší novinku roku se pak utkalo celkem 26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových a inovovaných výrobků.
Mlékárenské výrobky byly hodnoceny celkem v osmi kategoriích: Zakysané mléčné nápoje, Jogurty a zakysané výrobky, Mléčné a tvarohové dezerty, Přírodní sýry čerstvé a tvaroh, Přírodní sýry měkké (a plísňové), Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé, Tavené sýry a Tvarohové a mléčné pomazánky. Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo v květnu na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových dezertů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem čtyř kategorií. Podle Kopáčka za nový trend bylo možné letos označit vysokoproteinové výrobky, ale také výrobky s novými typy ochucení určené pro náročné spotřebitele a gurmány. Pro český trh je také zcela nový speciální polotekutý puding holandského typu označovaný jako Vla. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají stále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Světový den mléka se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!