04.07.2022 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Umělá inteligence by podle studie mohla zlepšit životní podmínky v chovech kuřat

Umělá inteligence by mohla zlepšit životní podmínky kuřat chovaných ve velkochovech tím, že by naslouchala jejich kdákání. Vyplývá to z výzkumu, o kterém napsal list The Guardian. Technologie, kterou při studii vědci testovali, správně rozlišila kvokání strádajících kuřat od ostatních zvuků ve stodole s přesností 97 procent. Podle expertů by mohla být široce dostupná do pěti let.

Umělá inteligence, která umí identifikovat kdákání trpících kuřat, by nakonec mohla být používaná ke zlepšení životních podmínek i u jiných hospodářských zvířat.

Každý rok se na celém světě chová přibližně 25 miliard kuřat - mnoho z nich v obrovských halách, kde žijí tisíce ptáků. Jedním ze způsobů, jak posoudit životní podmínky těchto zvířat, je naslouchat zvukům, které vydávají.

"Kuřata jsou velmi hlasitá, ale kvokání vystresovaných jedinců bývá hlasitější než ostatní zvuky, můžeme ho popsat jako čistě tónové volání," řekl Alan McElligott z Hongkongské univerzity. "I pro netrénované ucho není příliš obtížné ho rozeznat," dodal.

Teoreticky by farmáři mohli podle kdákání kuřat zjistit míru jejich stresu a v případě potřeby zlepšit jejich situaci. V komerčních hejnech čítajících tisíce nebo desetitisíce kuřat je však nasazení lidských pozorovatelů nepraktické. Jednak by jejich přítomnost mohla hejno ještě více stresovat, ale při takovém množství ptáků je nemožné určit, kolik kuřat kdáká o pomoc.

McElligott říká, že cílem jeho technologie je pro kuřata vytvořit lepší životní podmínky. Na trh by ji chtěl uvést do pěti let. Než se tak stane, bude muset zajistit, aby zařízení fungovalo v různých typech chovů a farem.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down