Propagační akci v ZOO Praha zaměřenou na zvýšení povědomí spotřebitelů a široké veřejnosti o hmyzu jako o nové komoditě živočišné produkce, důležité pro budoucí soběstačnost a udržitelný rozvoj zemědělství v ČR, připravuje Spolek výrobců a zpracovatelů hmyzu (SVZH) s podporou Ministerstva zemědělství. Prezentace se bude konat v rámci víkendu hmyzožravců, který pořádá ZOO Praha ve dnech 16. a 17. července 2022 ve svém vzdělávacím centru. Spolek o tom informoval v tiskové zprávě.
K vidění bude rozšířená expozice několika druhů hmyzu, komentovaná škola vaření hmyzu s ochutnávkami, projekce tematických pořadů a dětští návštěvníci se budou moci zúčastnit několika znalostních soutěží s edukativní složkou. „Stále hledáme nové a zajímavé formy, jak co nejefektivněji seznamovat spotřebitele i odbornou veřejnost se všemi benefity, které používání hmyzu v potravinách a krmivech přináší,“ říká Ivan Papoušek, předseda SVZH. „Jsou to výhody ekonomické ale také environmentální, s velmi výrazným pozitivním dopadem na životní prostředí,“ dodal. Podle něj chov hmyzu pro potravinářské účely se z dlouhodobého hlediska jeví jako jedna z nejudržitelnějších a nejekonomičtějších cest k zabezpečení dostatku potravy pro lidstvo. Přechod na tento z způsob potravy by mohl mít zásadní vliv na zmírnění negativního dopadu intenzivního zemědělství, především živočišné produkce na životní prostředí, a to včetně pozitivního vlivu na trvalé snižování spotřeby pitné vody v živočišné produkci, sdělil. Vybrané druhy hmyzu, které jsou podle platné legislativy ČR nově zařazeny do kategorie hospodářských zvířat, představují plnohodnotnou zemědělskou komoditu se širokým potenciálem nejen v potravinářství, ale také v krmivářství a dalších oblastech. Cílem pořádané osvětové a propagační akce je efektivně vysvětlit, proč by zrovna hmyz měl být řazen na minimálně stejnou úroveň užitkovosti a přínosu jako ostatní druhy hospodářských zvířat, dnes tradičně vyžívaných v živočišné produkci, dodal.*