27.07.2022 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z Dyje už rybáři vylovili přes 40 tun mrtvých ryb, tuny rybáři zachránili

Z Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba 40 tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno.

Leklé ryby lovili rybáři s hasiči i dál po proudu, hasiči pokračují v čištění úseku od Bulhar k Jamborovu jezu před Podivínem. Jsou tam odhadem další desítky tun, které je třeba odklidit kvůli postupujícímu rozkladu ještě dnes, řekl ČTK jednatel pobočného spolku Lednice Luboš Řehák. Ze Zámecké Dyje rybáři v úterý vylovili proti proudu až k Nejdku zhruba 750 kilogramů ryb a dnes by to mohlo být dalších 200 kilogramů. Další tuny ryb se jim podařilo zachránit.
Rozsahem je úhyn už zřejmě větší než ten, jaký rybáři zaznamenali před dvěma lety v Bečvě, do níž unikl z průmyslového provozu kyanid. Tehdy to bylo 40 tun ryb. Před čtyřmi lety uhynulo 100 tun ryb kvůli nedostatku kyslíku v rybníku Nesyt na Břeclavsku. Zatímco u Bulhar i za nimi se nyní udusily ryby od malých až po mnohakilové kusy, v Zámecké Dyji se z drtivé většiny jednalo o ryby do 15 centimetrů. Důvodem nedostatku kyslíku byly přemnožené sinice a také vypouštění vody přes elektrárnu, která není okysličená, tvrdí rybáři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down