Sklizeň hroznů na výrobu šampaňského letos ve Francii začala o dva týdny dřív kvůli horkému a suchému létu. Nedostatek vody a vysoké teploty sice vedly k rozsáhlým lesním požárům, ale také uspíšily zrání vína. Vinaři čekají dobrý ročník, uvedla agentura Reuters.
"Je zcela jasné, že globální oteplování má nyní vliv," uvedl majitel rodinného vinařství v severní Francii Charles Philipponnat. Srpnovou sklizeň podle něj dříve vinaři zažívali jednou za život, dnes už to ale neplatí. "Myslím, že se nacházíme v bodě zlomu. Zatím nám globální oteplování pomáhalo, sklízeli jsme za dobrých povětrnostních podmínek, bez deště, bez přílišného chladu. Víno bylo vyzrálé a bez plísně," řekl Philipponnat.
Výrobci po celé Francii očekávají, že letošní sklizeň přinese kvalitní ročník. Po roce 2021, kdy vinohrady zpustošily mrazy a plísně, čemuž letos pomohlo zabránit suché a horké počasí, je to pro ně velká úleva.
Hrozny je důležité sklidit, když už jsou zralé, ale ne přezrálé a s přílišným obsahem cukru. Vinaři podle Philipponnata nejspíš v dalších letech budou muset teplému počasí přizpůsobit i způsob výroby vína. Jedním z prvních kroků je dřívější sběr hroznů než v minulých desetiletích, a to nejen pro šampaňské.*