Ukrajinský zemědělský vývoz by se v říjnu mohl oproti červenci zdvojnásobit

Ukrajinský zemědělský vývoz by v říjnu díky postupnému znovuotevírání přístavů mohl stoupnout na šest až 6,5 milionu tun. To je dvojnásobek oproti červenci. Včera to podle agentury Reuters řekl ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj.

Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí, olejnatých semen a rostlinných olejů. Její vývoz ale letos klesl, což zvýšilo globální ceny potravin, protože ruská vojenská invaze znehodnotila část zemědělské půdy a ukrajinské černomořské přístavy se zavřely. Vývoz znovu stoupl poté, co se koncem července odblokovaly tři černomořské přístavy. Stalo se tak na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovala OSN a Turecko. Podle oficiálních údajů se očekává, že ukrajinská sklizeň obilí v roce 2022 klesne na 50 milionů tun z rekordních 86 milionů tun v roce 2021. Solskyj Reuters řekl, že sklizeň by mohla zahrnovat 19 milionů tun pšenice, z nichž polovina půjde na export, a 25 milionů až 27 milionů tun kukuřice. V srpnu se podle něj vyvezlo jen půl milionu tun pšenice. Dodal ale, že teď by se objemy měly zvýšit, i když kvalita nebude nejlepší. "Letos má pšenice na Ukrajině nižší kvalitu než loni. Čištění se v některých regionech zpozdilo kvůli dešti... Není to nejlepší sezona z hlediska kvality," řekl Solskyj Reuters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down