09.09.2022 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Situace pěstitelů není jednoduchá

Situace pro zemědělce v současné době rozhodně není jednoduchá. Pro ovocnáře a zelináře to platí dvojnásob. Lze si jen přát, abychom ji vyřešili a vyšli z ní posíleni. Uvedl to ředitel Agrární komory ČR Václav Suchan při slavnostním zahájení výstavy Zahrada Čech, která se konala v září v Litoměřicích. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová i další řečníci pak vyzvali návštěvníky, aby preferovali tuzemské potraviny.  

Večeřová uvítala, že se tyto výstavy konají i přes současné problémy. „Každý, kdo sem přijde, má šanci vidět, jak bohatá a rozmanitá je naše zemědělská výroba. Proč tedy máme dávat přednost zahraničním produktům, když máme tolik skvělých vlastních? To by mělo být poselstvím veškerých těchto akcí. Prosím, preferujeme to, co se urodilo v této zemi. Nezapomínejte na podporu českých potravin,“ prohlásila s tím, že bez potravinářství a zemědělství nemůže tento stát existovat. Ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu pro severozápad Karel Sekáč poznamenal, že zemědělci, ovocnáři i zelináři se dostávají do složité situace. „Fond je v tom nenechá a uděláme vše pro to, abychom jim pomohli,“ přislíbil. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík připomněl, že za úrodou stojí velké množství lidské práce, um českých ovocnářů a spousta energie. Teď potřebují spotřebitele, aby kupovali české ovoce, a ne zahraniční. „V nynější poměrně složité situaci, která se dotýká každého z nás potřebujeme, abyste nás podrželi, kupovali naši skvělou a chutnou produkci, která nám tady vyrostla. Mohli se těšit z krásných stromů a nepěstovali pouze obilí a řepku,“ řekl. Podle Ludvíka letošní úroda je velmi dobrá a mohla by být zhruba o 20 procent vyšší, než je průměr za posledních pět let. Část úrody jablek však může letos kvůli zvyšujícím se nákladům na skladování zůstat nesklizená. Ludvík uvedl, že ovocnáři ve složité situaci, protože nevědí, kolik je bude skladování stát. Podle něj situace zneužívají obchodní řetězce, které odmítají kupovat od pěstitelů produkci za vyšší ceny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down