Pro sociální podnik Český produkt z Vícenic u Náměště nad Oslavou, který dodává loupanou zeleninu do škol a nemocnic, je nyní podnikání těžší kvůli drahé elektřině a pohonným hmotám. Navíc se nedá odhadnout, jak se budou dál vyvíjet ceny zeleniny, řekl jednatel Radek Juřena, který byl mezi třemi výrobci, kteří včera v Jihlavě převzali certifikát Vysočina regionální produkt.
Podnik dodává loupané brambory, ale i mrkev, celer, cibuli a jinou vakuově balenou zeleninu do kuchyní ve školách, nemocnicích, domovech důchodců a do restaurací. Čištění zeleniny zaměstnává osm lidí se zdravotním omezením.
V minulých dvou letech se dodavatel očištěné zeleniny musel vyrovnávat s tím, že byly kvůli protiepidemickým opatřením zavírané školní i jiné jídelny. Teď se potýká s růstem výrobních nákladů. Zastropování cen energií vládou podle jednatele řeší situaci jen částečně. Prodražuje se také rozvoz zboží kvůli ceně nafty.
"Celkově ta situace teď moc dobrá není. My jsme jen jeden článek řetězce," řekl Radek Juřena. Nikdo podle něj například nedokáže říci, jak se do cen brambor promítnou vyšší náklady na energie kvůli temperování a větrání skladů. Podniku pomáhá to, že má dlouholeté obchodní vazby a odběratele, kteří ocení kvalitu zeleniny. "Snažíme se dělat skoro všechno bez chemie a snažíme se hlavně podporovat české zemědělce a brát jejich zboží," řekl.
Když podnikatelé začínali ve druhé polovině 90. let s loupáním brambor, pohybovaly se dodávky okolo 100 kilogramů denně. Teď firma očistí za den i 3000 kilogramů brambor a jiné zeleniny.*