Olivové oleje, které prodejci nabízejí na českém trhu označené jako extra panenské, často nemají vlastnosti, které by je k tomuto označení opravňovaly. Výsledky letošní dlouhodobé kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ukázaly, že polovina z 20 testovaných olejů nesplňovala požadavky kladené na tuto kategorii olejů. Ve skutečnosti šlo o oleje nižší kategorie, případně měly na obale uvedené nesprávné údaje, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii lampantový olej, který nelze jako potravinu nabízet. Jde sice o přírodní olivový olej, ale svou charakteristikou není vhodný ke konzumaci.
"Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry. Analýzy SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI," uvedl Kopřiva.
U pěti vzorků šlo o nižší třídu kvality olejů. U pěti dalších inspektoři nalezli nedostatky v označení. Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků je zveřejněný na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly. Mezi značky olejů, které neprošly hodnocením, patří Borges, Costa d´Oro, Molino, Olitalia, Hermes, Latzimas, Olivie, Arbequina, Ondoliva a privátní značka řetězce Albert.
Olivovým olejům se věnuje inspekce v posledních letech pravidelně, protože dovozci dodávají na český trh často olej, který nesplňuje zákonem požadované parametry.*