Francouzská bageta, tradiční pečivo z bílé mouky, se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO. O zápisu metody její výroby a s ní spojené kultury v Rabatu rozhodl Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví. O výsledcích organizace informovala na twiteru.
"Je to uznání pro komunitu řemeslných pekařů... Bageta je mouka, voda, sůl, droždí a řemeslné know-how," uvedl v prohlášení Dominique Anract, předseda Národní konfederace francouzských pekáren a cukráren.
Spotřeba baget ve Francii postupně klesá, přesto se jich denně upeče přibližně 12 milionů, píše AFP. Klesá také počet řemeslných pekáren, které dodržují tradiční postup výroby tohoto francouzského pečiva. Ještě v roce jich bylo 55 000, dnes už je řemeslných pekáren jen asi 35 000. Zápis na seznam UNESCO je důležitý právě pro uchování tradic, domnívají se pekaři i politici, kteří bagetu v roce 2021 na prestižní seznam nominovali.
Francouzský název baguette znamená také hůlka. Nominaci tradičního pečiva podpořil i prezident Emmanuel Macron, který bagetu označil za "250 gramů kouzel a dokonalosti".
Bageta, která je dnes symbolem Francie po celém světě, je ústřední součástí francouzského jídelníčku již nejméně 100 let a o jejím původu koluje několik pověstí. Podle jedné z nich ji vymysleli pekaři Napoleona Bonaparteho, aby se jeho vojákům pečivo lépe nosilo. Podle jiné legendy bagetu vynalezl rakouský pekař August Zang, píše agentura Reuters.*