Vinaři z Chateau Valtice sbírali v neděli hrozny pro výrobu ledového vína

Vinaři z Chateau Valtice dnes mohli díky příhodným klimatickým podmínkám sbírat v okolí Dolních Dunajovic na Břeclavsku hrozny pro výrobu ledového vína. Teplota totiž klesla až na minus 12 stupňů Celsia, přičemž pro sběr je potřeba alespoň minus sedm. Do vinohradů vyrazilo 30 sběračů a až do dopoledních hodin sbírali na ploše 1,5 hektaru, řekl generální ředitel firmy Marek Šťastný.

Sesbírali sedm tisíc kilogramů vína, což při výlisnosti 20 procent znamená zhruba 1500 litrů vína. "Začali jsme v pět hodin ráno, nechali jsme hrozny pěkně promrznout. Letos jsme si nechali na sběr Veltlínské zelené. Dříve jsme nechávali Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský, ale letos byla na tyto odrůdy náročná sezona a byly náchylné k hnilobám," řekl Šťastný.

Právě před Vánoci bývá ideální termín pro sběr hroznů, které se pak k výrobě používají. "Obvykle se před Vánoci ochladí a na Vánoce pak přijde obleva. Jednou jsme zkoušeli sbírat až v lednu, ale nemá smysl nechávat hrozny na vinohradu déle. Čím déle tam jsou, tím je kvalita horší," vysvětlil Šťastný. V případě, že nemrzne v prosince dostatečně, využijí se hrozny k výrobě jiného druhu přírodně sladkého vína.

Ledová vína jsou charakteristická nižším podílem alkoholu a vysokým zbytkem cukru.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down