Plzeňský kraj vyhlásil dotace na podporu malých zemědělců, opět přidal peníze

Celkem šest milionů korun mohou v příštím roce získat menší farmáři v Plzeňském kraji. Peníze z dotačního titulu na podporu zemědělské činnosti v regionu, vyhlášeného krajem, mohou farmáři využít na investice do nemovitostí pro prvovýrobu a na technologie. Objem dotací pro zemědělce na rok 2023 je o 50 procent větší než letos a o čtyři miliony větší než v první dotačních letech 2019 až 2021. Uvedl to náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

Dotační titul je určen na nákup, výstavbu a rekonstrukci nemovitostí pro prvovýrobu a na koupi a instalaci technologie, sloužící pro zhodnocení vlastní produkce určené k přímému prodeji. "Investice musí cílit na zlepšení výkonnosti farmy, zlepšení podmínek zvířat a prostředí, na obnovení potenciálu produkce tam, kde došlo k poškození přírodními pohromami, škůdci a chorobami zvířat," řekl Bernard.
Farmáři mohou získat peníze i na nákup pozemku, ale jen do výše deseti procent nákladů dotace. Z technologií kraj podporuje třeba nákup zařízení "bouráren" masa, skladovací technologie, napáječky pro zvířata, klimatizace, tepelná čerpadla, vzduchotechniku a další. Dotaci naopak nelze využít na mzdy, dopravu, projekty či stavební a technický dozor. Žádosti o podporu mohou farmáři podávat od 20. března do 10. dubna 2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down