Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl loni podle předběžných údajů klesla o 7,6 procenta na 219 691 tun. O rok dřív byla 237 865 tun. Zelenina se loni v Česku pěstovala na 11 319 hektarech, zatímco o rok dříve zabírala 12 066 hektarů. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy, kterou sestavilo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM).
Loňská úroda zeleniny byla podle ZUČM průměrná a počasí pěstování zeleniny zpravidla přálo. "Chladnější a sušší průběh jara zpomalil vývoj rostlin a oddálil nástup sklizně, léto bylo ve většině zelinářských oblastí příznivé. V některých lokalitách pak porosty zeleniny ovlivnilo především sucho," píše se ve zprávě. Příznivé počasí na podzim pak umožnilo dobrý růst podzimních druhů zeleniny a usnadnilo sklizeň.
Zhruba 75 procent produkce pěstitelé loni prodali prostřednictvím sítě hypermarketů a supermarketů. Deset procent vypěstované zeleniny odebraly velkoobchody a stejný podíl připadl na zpracovatelský průmysl. Pomocí vlastního exportu, dodávek pro hotely a restaurace či farmářských trhů pěstitelé prodali zhruba pět procent produkce.
V posledních letech se podle zelinářů výrazně zvětšuje rozdíl mezi farmářskými cenami zeleniny, které stagnují, a průběžně rostoucí konečnou cenou zeleniny na pultech obchodů. "V roce 2022 určovalo výši cen chování řetězců, které často zneužívají svého postavení, a také mediální panika ohledně inflace a zdražování potravin," upozornili autoři zprávy.*