Hosté ze zahraničí se zajímali o podmínky zemědělského podnikání v ČR
Dotace a podmínky zemědělského podnikání i situace na trhu, či vzájemná provázanost vědeckého výzkumu a praxe byla témata, o něž se mimo jiné zajímali zahraniční novináři, kteří navštívili Českou republik koncem minulého roku během jejího předsednictví v Radě Evropské unie. Zavítali jak do zemědělských podniků, tak do největší tuzemské mlékárny, jihočeské Madety, a pivovaru Budějovický Budvar. Podle zástupců jednotlivých firem hospodaření podniků ovlivňují rostoucí náklady, s nimiž se v poslední době potýkají.
Prvním navštívenou firmou bylo Zemědělsko-obchodní družstvo (ZOD) Starosedlský Hrádek, které působí na hranici Středočeského a Jihočeského kraje. V nadmořské výšce 400 metrů nad mořem obhospodařuje 2370 hektarů zemědělské půdy, z toho 240 hektarů jsou louky a pastviny. Jak přiblížil jeho předseda Josef Žid, podnik je rozdělen na pět středisek, a to rostlinné výroby, živočišné výroby, ekonomické, mechanizace a v neposlední řadě středisko bioplynové stanice. V rámci rostlinné výroby se podnik zaměřuje především na pěstování obilí, jako je ozimá pšenice, ozimý ječmen, sladovnický ječmen, dále pak řepky, kukuřice a krmných plodin, vojtěšky a jetele. Novináři z členských států Evropské unie zavítali i do jihočeské společnosti Zemcheba Chelčice. Ředitel této firmy Jaroslav Muška prozradil, že její filosofie tkví v tom, že pěstuje ovoce a zároveň ho zpracovává. „Další naší zásadou je, že se snažíme ovoce zpracovat pro zpracovatele, který ho umí prodat,“ přiblížil Muška s tím, že chelčičtí založili také firmu na výrobu marmelád pod názvem Lady Marmelada. Tu následně koupila společnost Zeelandie, která je vyrábí pro celou Evropu. „Pro nás je důležité, že jsou přímo v našem areálu. Máme tak výrazně nižší náklady na dopravu a jistotu, že od nás odkoupí naše ovoce, které zpracujeme na ovocné dřeně,“ vysvětlil. Zemcheba této společnosti prodává téměř 2000 tun jablek zpracovaných na jablečnou dřeň, podobné je to s višněmi, černým a červeným rybízem. „Dále sami zpracováváme a prodáváme do marketů a škol džusy a ovocné pyré v malých obalech pro děti. Zároveň děláme pro děti stoprocentní šťávy, pak děláme pro trh big boxy a dřeně pro cukrárny a různé pekárny,“ vyjmenoval Muška produkci společnosti. Podle něj by se zpracování ovoce neobešlo bez potravinářské páry. V této oblasti jim pomáhá zařízení na spalování biomasy, kde využívají dřevní štěpku. To vyrábí ve dvou kotlích 12 tun páry. Podle Mušky jednotka dříve vyráběla i elektrickou energie, ale již neodpovídá podmínkám provozu, takže produkuje pouze páru. „Nemohli bychom vyrábět, kdybychom si páru nevyráběli z vlastních zdrojů. Cena plynu je totiž tak vysoká, že bychom to nedokázali promítnout do ceny výrobků,“ informoval zahraniční návštěvníky Muška.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!