Potravinové banky loni shromáždily přes 11 300 tun potravin, zhruba o dvě tuny více než o rok dříve. Současně se opět zvýšila poptávka po potravinové pomoci. Loni ji využilo přes 300 000 lidí, zatímco v roce 2021 jich bylo přibližně o 100 000 méně. Informovala o tom Česká federace potravinových bank (ČFPB).
V zemi funguje 15 potravinových bank, které dodávají potraviny do 1368 dobročinných organizací, jejichž prostřednictvím se dostávají k lidem v nouzi, zejména seniorům, rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám a bezdomovcům. Hodnota shromážděných potravin podle federace přesáhla 680 milionů korun. Podle ředitelky ČFPB Veroniky Láchové loni přibylo podporovaných organizací a s tím i lidí, kterým byla pomoc předána. Současně se zvýšilo množství potravin, které potravinové banky získaly z obchodních řetězců. Podle novely zákona platné od roku 2018 musí obchody s výměrou nad 400 metrů čtverečních nabídnout bankám nezávadné jídlo, které chtějí vyřadit z prodeje. "Škoda jen, že stále nacházíme tak málo dárců mezi producenty a zemědělci," uvedla Láchová. Potravinové banky jsou neziskové organizace a v ČR existují od roku 1992. Jejich provoz podporuje ministerstvo zemědělství a dotaci na investici do infrastruktury jim v uplynulých letech poskytlo také ministerstvo životního prostředí. Pro letošní rok federace potravinových bank připravuje ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věc projekt výdejen potravin. "Díky němu bude možné pomoci více lidem v nouzi a dostat potravinovou pomoc i do míst, kde nyní není dostupná," doplnil předseda federace Aleš Slavíček. První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě první vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založená Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.*