Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého prasete na Frýdlantsku

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého divokého prasete na Frýdlantsku, jde o čtvrtý případ v tomto regionu. Žádné další opatření se ale přijímat nemusí, protože bylo nalezeno v uzavřeném pásmu. Uvedl to ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta.

Mršina byla nalezena v katastru Horní Řasnice nedaleko Frýdlantu, které je v tomto vymezeném pásmu. To zahrnuje bezmála 200 kilometrů čtverečních. V této oblasti mohou lovit jen předem proškolení lovci, navíc každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor a bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření. Nadále až na odůvodněné výjimky navíc platí v této oblasti zákaz venkovního chovu prasat a omezené jsou i přesuny prasat a vepřových produktů mimo toto území.

Pásmo vymezili veterináři po nálezu uhynulého divočáka u Jindřichovic pod Smrkem, který byl loni 1. prosince pozitivně testován na africký mor prasat. Další dvě uhynulá prasata byla nalezená letos 2. ledna v blízkosti Nového Města pod Smrkem, jedno v katastrálním území Ludvíkov a druhé u Lázní Libverda.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená zvířata se tak musí utratit.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down