Prostor pro snižování cen potravin v současné době není kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků. Novinářům to řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Náklady na výrobky se firmám podle komory meziročně zvedly o 50 až 80 procent a společnosti neměly prostor to promítnout do cen. Letos by ceny potravin mohly ještě mírně růst a postupně se stabilizovat v druhé polovině roku, uvedla komora.
Večeřová řekla, že i přes zastropované ceny energií platí podniky čtyřikrát více než v roce 2019 a stanovené maximální ceny energií jsou mnohem vyšší než v okolích zemích. Výrazné zdražování energií loni podle ní zasáhlo nejvíce malé a střední podniky, které nedostaly žádné kompenzace. Růst cen energií je podle Večeřové zasáhl proto, že nemají tak výhodné smlouvy s dodavateli jako velké podniky.
Večeřová uvedla, že kromě cen energií výrazně stoupaly také náklady na obaly, které zdražily o 30 až 40 procent. Upozornila na to, že firmy musí platit také poplatky za recyklaci, třídění a sběr odpadu, které se zvýšily o 35 procent.
Podle Večeřové by mohly ceny potravin letos ještě mírně růst, nemělo by již ale docházet k výrazným skokovým změnám. Diskutovat by se podle ní mělo o odstranění příčin zdražování potravin. "Vítáme, že Ústav pro ochranu hospodářské soutěže bude kontrolovat obchodní přirážky v celé vertikále u čtyř potravin. Počkejme si na výsledky," řekla.*