Vědci z Mendelovy univerzity budou zkoumat roli žen v zemědělství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně budou součástí týmu, který bude kombinací různých metod zkoumat roli žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt financovaný Evropskou komisí se v deseti zemích Evropské unie zaměří na posílení role žen v této oblasti. Aktivně zapojí farmářky i venkovské podnikatelky. Český vědecký tým pak získané zkušenosti využije pro místní podmínky, uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

V čele projektu stojí irská Univerzita Galway. Mendelova univerzita je jednou z partnerských institucí. Tým Milady Šťastné se zapojí do řešení problematiky role žen v inovacích potřebných pro udržitelné zemědělství a venkov. "Jsme jediným reprezentantem zemí, kde v minulosti proběhla téměř úplná kolektivizace a nacionalizace zemědělství, což se nepochybně projevilo na sociálním prostředí venkova včetně postavení žen. Naší zvláštností je významný podíl velkých firem, zatímco v ostatních partnerských zemích se klade důraz spíše na rodinná hospodářství," uvedla Šťastná z Ústavu aplikované a krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.
Podle vedoucí projektu Laury Farrellové z Univerzity Galway je k překonání výzev evropského venkova a využití jeho plného potenciálu potřeba, aby se všichni jednotlivci i komunity zúčastnili inovací na venkově. "Tradičně byly totiž pracovní příležitosti venkovských žen i jejich přínos v inovacích zastíněny a potlačovány patriarchálním étosem," uvedla Farrellová.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down