Lesy ČR investují do dvou zpracoven zvěřiny na finální potravinářské výrobky

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) investuje zhruba 35 milionů korun do výstavby dvou provozů na zpracování zvěřiny na finální potravinářské výrobky. Chtěl by v nich ročně zpracovat kolem 190 tun zvěřiny nejen na balené maso, ale i na uzenářské výrobky, paštiky a další lahůdky. Uvedl to generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. S převzetím více honiteb do vlastní režie podnik počítá s výrazným nárůstem množství ulovené zvěře.

Zatím má podnik zpracovnu zvěřiny v severočeských Klínech na Lesní správě Litvínov, kterou hodlá letos adaptovat a rozšířit i na výrobnu potravinářských produktů s roční zpracovatelskou kapacitou asi 70 tun. Novou výrobnu podnik hodlá vybudovat do roku 2024 v rámci Lesního závodu v Židlochovicích na jižní Moravě, kde pro ni využije objekt dosud používaný jen pro skladování ulovené zvěře. Zpracovatelská kapacita židlochovického provozu by měla být asi 120 tun ročně. "Nemáme ambice konkurovat masnému průmyslu, ale měla by to být vizitka Lesů ČR pro propagaci zvěřiny jako atraktivní, biologické a environmentálně přívětivé potraviny," uvedl Šafařík. Podnik na webu připomíná, že spotřeba zvěřiny v ČR je pouhý jeden kilogram na osobu za rok, zatímco průměrná roční spotřeba masa hospodářsky chovaných zvířat je přes 80 kilogramů na osobu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down