Kvůli nepříznivému počasí začala letošní sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic zhruba o deset dní později než loni. Ani letos se nepočítá s jeho exportem. Pracovníků má nyní společnost Český chřest, která je největším pěstitelem chřestu v ČR, nyní již dostatek. Původně měla firma sice obavy o to, že lidé na sklizeň budou chybět, podařili se však najít další brigádníci. Uvedl to v dubnu při oficiálním zahájení sklizně chřestu jednatel společnosti Jiří Šafář s tím, že společnost spustila letos novinku, a tou je pěstování a prodej českého křenu.
Chřest se bude letos v okolí Hostína sklízet zhruba ze 180 hektarů ploch. Sklizeň tradičně začíná bílým chřestem a přibližně po dvou týdnech následuje i zelený chřest. K dostání bude přímo na farmě a také ve vybraných obchodních řetězcích. Podle Šafáře společnost letos chřest kvůli stoupajícím nákladům zdražila o několik korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 korun. Šafář připomněl, že vloni firma kvůli nedostatku pracovníků z Ukrajiny nesklidila zhruba pětinu ploch. Z odhadovaných asi 360 tun chřestu sklidila zhruba 280 tun. Šafář sdělil, že letos v souvislosti s nejistotou z budoucnosti snížili plochy zhruba o 20 hektarů. Podle něj situaci pěstitelů komplikuje nejasnost ohledně dotačních podmínek i odbytu, který značně ovlivňují obchodní řetězce. Jak uvedl dříve prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, například vloni obchodní řetězce odebraly zhruba 220 tun chřestu, a to převážně z produkce společnosti Český chřest. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula mimo jiné ocenil, že typicky česká zelenina se v ČR stále pěstuje. Podle Šafáře by bylo sice možné v zahraničí na základě poptávky prodat třeba 30 procent úrody, ale ve výsledku by to mohlo být kvůli růstu nákladů i komplikované logistice ztrátové. Firma by se navíc musela vypořádat s administrativní zátěží a odlišnými podmínkami pro pěstování a prodej chřestu v jiných zemích. Podle něj firma už několikátý rok nedodává žádné zboží do zahraničí. Šafář míní, že by měly být stejné ekologické nároky na chřest vypěstovaný v tuzemsku i na ten dovezený. Přirovnal to k současné situaci u importovaného ukrajinského obilí, které je sice levnější, ale bylo vypěstované za odlišných podmínek než tuzemské. „V dnešní době je určitě i neméně důležitá skutečnost, že se náš chřest nemusí vozit přes půlku Evropy kamiony a dramaticky zvyšovat uhlíkovou stopu,“ připomněl. Podle něj to platí i pro další zeleninu, která se do České republiky v mnoha případech zcela zbytečně dováží, přestože existuje lokální a cenově naprosto stejná náhrada. „K produkci českého chřestu jsme se vrátili po 60leté pauze, nyní můžeme tento tradiční produkt nabízet pro zákazníky Rohlíku v té nejlepší kvalitě a nejčerstvější formě,” dodal Šafář. V Hostíně také spouští jako jediní v České republice rozsáhlou produkci křenu. V posledních dvaceti letech jsou tuzemští zákazníci závislí na jeho dovozu. Sklízet by se letos mělo z asi 25 hektarů, příští rok by se farmáři rádi dostali podle Šafáře až ke 40 hektarům. „Rádi bychom se dostali na 30 až 50 procent českého dovozu,“ doplnil jednatel.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!