Novinka ve fungicidní ochraně obilnin

Také v letošním roce se nám podařilo rozšířit portfolio produktů do obilnin.  Dovolte nám představit nový fungicid Greteg. Fungicid Greteg je registrovaný do pšenice, žita a tritikale a uplatní se nejlépe v segmentu fungicidní ochrany horních listových pater a klasů.

Registrace umožňuje aplikaci od růstové fáze praporcového listu (BBCH 39) do konce kvetení (BBCH 69). Ideální je aplikace v období metání až kvetení. V tomto termínu perfektně ochrání nejen horní listová patra proti braničnatce pšeničné, rzi pšeničné i rzi plevové, ale společně s azolovým partnerem poskytuje také vynikající ochranu klasů proti fuzariózám i černím, což zajistí krásně zlaté klasy a zdravou slámu i pro případ deštivého průběhu sklizně.

Proti chorobám působí gungicid Greteg preventivně i kurativně. 

Tank-mix partneři

Ideálním partnerem pro aplikace v období kvetení jsou například naše fungicidy Pecari 300 EC (prothioconazole) nebo Plexeo 60 (metconazole).

Jak dávkovat fungicid Greteg

Dávkování je jednoduché, stačí použít 0,4 l/ha fungicidu Greteg v kombinaci s výše jmenovanými fungicidy. U fungicidu Pecari 300 EC je ideální dávka 0,4 l/ha, u fungicidu Plexeo 60 pak 0,8 l/ha. V tank-mixu s azolovým partnerem se také významně projeví synergický efekt účinku na choroby.

V čem je fungicid Greteg jedinečný?

Jedná se o čistý difenoconazole. Tato účinná látka je, stejně jako všechny azolové účinné látky, rostlinami velmi rychle přijímána. Na rozdíl od ostatních úč. l. difenoconazole disponuje vyšší rozpustností v tucích. A proto je také ve srovnání s jinými triazolovými účinnými látkami méně náchylná ke vzniku rezistence a je velmi vhodná do systémů fungicidní ochrany, kde je zařazena jako tzv. „jiný“ triazol. 

Benefity nového fungicidu Greteg

  • Vysoká odolnost dešti: Po aplikaci je úč. l. difenoconazole rychle zabudována do voskové vrstvy listů obilnin, a díky tomu disponuje vysokou odolností smyvu deštěm.
  • Stabilní ve vysokých teplotách: Dalším, neméně důležitým benefitem účinné látky difenoconazole, je její stabilita i při vysokých teplotách. To je při aplikaci v pozdějších fázích vegetace velmi důležité, protože nedochází k rychlé a nežádoucí degradaci účinné látky v pletivech rostlin a účinek fungicidu Greteg není negativně ovlivněn. Na jeho účinnost se tak můžeme spolehnout i v průběhu dozrávání.

Greteg = zdraví a výnosy pod kontrolou.

Ing. Václava Spáčilová, Ph.D.
Syngenta Czech*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down