Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na kosení chráněných luk

Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na letošní kosení trávy na chráněných loukách. Sdružení Krajina sídlící v Počítkách zajišťuje kosení přibližně 140 hektarů pozemků, jde převážně o podmáčené louky v CHKO Žďárské vrchy. Seznam pracovníků na sekání, hrabání a vyvážení trávy by sdružení potřebovalo doplnit hlavně na září. Uvedka to Kateřina Marečková ze spolku Sdružení Krajina.

S kosením pomáhá obvykle od června do září okolo čtyř desítek brigádníků, přidávají se i někteří živnostníci a zemědělci. Možnost výdělku často využívají vysokoškoláci, kteří by ještě v září mohli mít čas, uvedla Marečková. Podotkla, že pomocníkům by mělo být víc než 18 let, protože jde o těžkou práci. Louky kosí ručně vedenou sekačkou, případně křovinořezem. Podrobné podmínky jsou na webu spolku. Chráněné louky se podle Marečkové kosí jednou za sezónu, některé i dvakrát. Je to důležité kvůli tomu, aby na nich byl zachovaný prostor pro vzácné druhy živočichů a rostlin, které z krajiny mizí. Podmáčené louky jsou důležité také kvůli zadržování vody. Pro trávu z podmáčených luk hledalo Sdružení Krajina dlouhou dobu vhodné využití, například pro dobytek nemá potřebnou krmnou hodnotu. Letos dotáhne do konce projekt, díky němuž bude tráva po slisování na peletky sloužit k vytápění základní školy v Herálci. Spolupracuje na tom s obcí, pražským ČVUT a žďárskou firmou ProPelety.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down