19.05.2023 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová zemědělská politika podpoří mladé zemědělce, dostanou tři procenta rozpočtu

Evropský rozpočet počítá od nového roku s přidělením speciální finanční podpory mladým zemědělským podnikatelům. Jaké platby mohou mladí zemědělci očekávat?

Spolufinancováno z prostředků Evropské unie. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však názory a stanovisky autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie. Evropská unie ani orgán poskytující podporu za ně nenesou odpovědnost.

Evropská unie s rokem 2023 spustila novou společnou zemědělskou politiku a s ní i upravený systém rozdělování dotací. Mezi lety 2023 až 2027 má unie v plánu investovat do zemědělství celkem 386,6 miliard eur, tedy zhruba devět bilionů korun. Z toho více než polovina, 270 miliard eur, má jíž na podporu příjmů zemědělců, tedy na tzv. přímé platby.

Vyčlenění peněz na přímé platby není v evropském rozpočtu nic převratného. Novinkou je však opatření, které motivuje členské státy k tomu, aby se více zaměřili na podporu mladší generace v zemědělství. Podle nové společné zemědělské politiky EU mají členské státy na mladé zemědělce vyhradit alespoň tři procenta rozpočtu určeného na zmíněné přímé platby.

Začínajícím zemědělcům pak EU pomůže i investičními dotacemi. Do této kategorie se řadí například granty určené na nákup nové techniky či rekonstrukce areálů.

Posledním významným bodem je tzv. iniciativa pro mladé zemědělce, jejíž hodnota by měla v období 2023 až 2027 dosáhnout jedné miliardy eur. Jedná se o zvýhodněné půjčky pro hospodáře mladší 41 let, které by měly být k dispozici od bank po celé Evropské unii.

 Strategický plán ČR s podporou mladých počítá

Česká republika si spolu se začátkem roku 2023 musela ujasnit, jak bude evropské dotace zemědělcům distribuovat. K tomu ji měl pomoci Strategický plán, který myslí právě i na mladé zemědělce a který zajistí, že vyčleněná tři procenta rozpočtu skutečně dostanou.

Co se týče přímé podpory na hektar. Stejně jako v minulých letech bude pro mladé zemědělce připravena tzv. Doplňková podpora příjmu.

„Chceme podporovat mladé zemědělce, abychom oboru zajistili generační obměnu. Každý zemědělec mladší 40 let už loni dostal k ostatním podporám z přímých plateb ještě přídavek více než 1600 korun na hektar,“ okomentoval podporu pro mladé farmáře ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Podle Strategického plánu ČR by mělo jít na tyto platby zhruba 4,3 milionu eur ročně.

Součástí českého plánu je také program Zahájení činnosti mladého zemědělce. Ten by měl usnadnit farmářům začátky jejich podnikání – mimo jiné tím, že je podpoří při nákupu zemědělských pozemků, strojů či technologií. Peníze z tohoto programu přitom žadatelé získají předem, čímž se odlišuje od dosud známých dotačních titulů. První výzva, která bude již spadat do nové politiky, by se měla objevit v polovině roku. Mladí zemědělci by tak měli mít šanci sáhnout si na jednorázovou dotační částku až ve výši 58 tisíc eur. Pokud se budou věnovat kromě produkce i zpracovávání, mohou dostat až 78 tisíc eur.

Očekává se, že dotace by mohly podpořit zhruba 1700 začínajících zemědělců.

 Přístup k půdě je klíčový

Plánované dotace by měly pomoci s řešením dosavadních problémů spojených s generační obměnou v zemědělství. Mezi nejpalčivější problémy patří problém se získáváním půdy – kromě nedostatku volných ploch jsou v České republice také typické dlouhodobé pachtovní smlouvy. Mladí zemědělci pak nemají dostatek financí na to, aby mohli do pozemků či techniky investovat, přičemž půjčky jsou u nich rizikovější, a platí proto vyšší úrokové sazby.

Mzdy v zemědělském sektoru navíc stále patří spíše k těm nižším, což mnohé lidi od podnikání v této oblasti odrazuje. Dalším problémem je nedostatečná kapacita poradenských sítí – právě poradci totiž mohou sehrát v začátcích podnikání klíčovou roli, jak ve vztahu k získávání půdy, tak i s ohledem na nesnadný proces žádání o dotace. I na rozšíření poradenských služeb proto český strategický plán myslí.*

 Aneta Zachová, EURACTIV.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down