U řady produktů na českém trhu existují u obchodníků dohody, které jsou ale velmi obtížně prokazatelné. Jinak však nelze vysvětlit například vývoj cen cukru, díky kterému obchodníci loni vydělali zhruba 500 milionů korun navíc. Řekl to ekonom z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Tomáš Maier.
Podle něho je nutné brát v úvahu i současnou situaci na trhu, která je kvůli ruské invazi na Ukrajinu velmi rozkolísaná a nemá v české novodobé historii obdobu od liberalizace trhu v roce 1991, kdy se uvolnily maloobchodní ceny. Upozornil, že trh s potravinami se do normálu vrací v delším časovém horizontu.
Trh s potravinami prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zaměřil se na mléko, máslo, vejce, mouku a kuřecí maso. Tento týden zveřejnil své závěry, podle kterých trh reaguje na růst cen vstupů, a nezjistil tak porušení hospodářské soutěže. U maloobchodu, který kritizoval za růst cen i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), úřad uvedl, že jde o oligopolní tržní strukturu. "Oligopol je situace, kdy na trhu je jen několik málo nabízejících, kteří mají páky na to, aby hýbali s rovnovážnou cenou a množstvím. Tomuto se se u nás v agropotravinářství hodně přibližují obchodní řetězce vůči spotřebitelům," uvedl Maier.
Oligopolní struktura podle něj naopak není v zemědělské výrobě, kde je velké množství subjektů, přičemž i odbytová družstva jsou značně rozdrobená. Zároveň nejsou tyto subjekty majetkově propojené s potravináři, takže je to staví do postavení, kde je jen málo kupujících na straně poptávky a ti mohou svým chováním ovlivnit nakupované množství a cenu. Dochází k tomu podle Maiera například v mlékárenství. "Chovatelů dojnic je opravdu mnoho, ale každý z nich má v dojezdové vzdálenosti jen několik málo mlékáren," doplnil. Obecně však podle Maiera nelze celý agropotravinářský sektor klasifikovat jako oligopol, protože je v něm příliš mnoho hráčů. "Osobně jsem ale přesvědčen o tom, že u řady produktů má obchodní článek dohody, ale toto je velice obtížně prokazatelné. Jinak opravdu nelze vysvětlit nedávné cenové chování u vajec či cukru," uvedl.*