Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu, pro pětinu je vlastní pěstování zdroj srovnatelný s nákupem těchto potravin. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálně-vědní datový archiv. Informovali o tom dnes zástupci SYRI.
Pěstováním ovoce se zabývá 55 procent domácností, dalších sedm procent o pěstování uvažuje. Z výzkumu dále vyplývá, že 11 procent domácností aktuálně ovoce ani zeleninu nepěstuje, ale dříve se tomu věnovalo, zbylých 27 procent o vlastní produkci neuvažuje.
"Když se podíváme na tato data podrobněji, tak pro 19 procent domácností jsou doma pěstované potraviny důležitým zdrojem na úrovni nákupů v obchodech,“ uvedl výzkumník SYRI a Akademie věd ČR Jan Vávra. Dalších 37 procent domácností bere podle výzkumníků své vypěstované potraviny jako doplňující zdroj.
Podle Vávry stojí za pozornost i fakt, že když se data vztáhnou na celou populaci, vyjde, že pěstování je pro asi deset procent domácností důležitým zdrojem ovoce a zeleniny. "Což je víc domácností, než kolik jich podle předchozích výzkumů nakupuje online či na dovážku,“ doplnil. Vávra v minulosti upozorňoval na význam zahrádkaření, který v posledních letech mírně roste. Tento trend podpořila i pandemie covidu-19 a nyní i růst cen. Vávra upozorňuje, že lidem jde častěji o možnost vybrat si zdroj potravin než o soběstačnost.
Vědci sledují data o pěstování potravin kontinuálně, výsledky mohou mít přínos například pro veřejnou správu.*