Vinaři z Česka získali na soutěži v Londýně 119 medailí, z toho čtyři zlaté

Vinaři z České republiky získali na největší světové soutěži vín Decanter v Londýně 119 medailí, loni to bylo 121 medailí. Vína z Moravy a Čech získala čtyři zlaté, 29 stříbrných a 86 bronzových medailí, Soutěže se letos účastnilo 18 250 vín z 57 zemí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

"Na zisk zlaté medaile je potřeba minimálně 95 bodů ze sta, což je hodnocení, na které většina vinařů během své kariéry nikdy nedosáhne, navíc jde o body udělené superligou světových degustátorů. A jen o málo méně musí víno dosáhnout pro medaile stříbrné a bronzové," upozornila marketingová ředitelka Národního vinařského centra Dagmar Fialová.
Zlaté medaile získala za svá vína vinařství Thaya za Apri Chardonnay 2019, Víno Cibulka – Portz Insel za Ryzlink vlašský 2018 výběr z cibéb, Bohemia Sekt za Prestige 36 Brut 2017 a Vinselekt Michlovský za červené víno z tradiční odrůdy Frankovka 2018 výběr z hroznů. Nejvíce medailí získalo B/V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku, které má z Londýna deset stříbrných 35 bronzových medailí.
Decanter World Wine Awards je s ohledem na pravidelný počet posuzovaných vzorků největší soutěží vín na světě, letos se uskutečnil 20. ročník. Posuzování vín trvá dva týdny a letos se jej účastnilo 236 odborníků na víno z 30 zemí. Třetí rok po sobě byl také překonán celkový počet zúčastněných vín. Soutěž založil v roce 2004 britský magazín o víně a lihovinách.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down