Svaz pekařů: Situace pekařů se zlepšuje s poklesem cen energií a mouky

Situace českých pekáren se od začátku letošního roku postupně zlepšuje s poklesem cen energií a mouky. Loni se pekárny potýkaly s růstem nákladů v řádu stovek procent, některým firmám vzrostly dokonce desetinásobně. Novinářům to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Hlavatý upozornil, že řada podniků má stále smlouvy s dodavateli energií z loňského podzimu. Většinou přitom mají 60 až 70 procent odběru za fixní ceny a zbytek podle spotových cen. Podmínky pro firmy by se měly zlepšit na podzim, pokud se opět nevrátí vysoké ceny energií, dodal.
Za aktuální problém označil mzdy zaměstnanců pekáren, které jsou podle svazu nejnižší v celém potravinářském průmyslu. Průměr je 28 000 korun. "Je to málo peněz za to, že vstáváte ve čtyři hodiny ráno v sobotu i v neděli a děláte poměrně těžkou manuální práci. Musíme dramaticky navýšit mzdy," doplnil. Pokud se mzdy nezvýší, nebudou podle něj pekárny řádně fungovat. Pekaři jsou závislí na nekvalifikovaných pracovnících, protože je málo absolventů ze škol, doplnil. Proto musí firmy lidi pracně zaučovat a kvůli nízkým mzdám jsou závislí na pracovnících ze zahraničí.
Hlavatý řekl, že připravovaná výměna na postu ministra zemědělství je podle něho dobrá zpráva. S lidoveckým předsedou poslanců Markem Výborným, jenž má vystřídat Zdeňka Nekulu ve funkci, se zná a očekává, že svaz s ním bude schopný komunikovat a diskutovat o situaci pekařů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down