Pro srovnatelné podmínky

Naše pole obecně by si zasloužilo, aby mělo srovnatelné podmínky s okolními zeměmi. Situace zemědělců se letos velmi horší. Je daná zejména kombinací nízkých cen, „sadomasochisticky“ nastaveného strategického plánu, snižováním národních dotací bez srovnání s dotacemi v dalších evropských zemích i bruselskými požadavky na ekologizaci výroby. Uvedl to viceprezident Agrární komory ČR a předseda Regionální agrární komory Pardubického kraje Leoš Říha při slavnostním zahájení 23. ročníku výstavy Naše pole, která se uskutečnila minulý týden v Nabočanech u Chrudimi a pořádalo ji vydavatelství Profi Press se svými partnery.

Říha připomněl pět bodů tzv. Olomoucké výzvy, kterou Agrární komora ČR přijala na svém sněmu. Podle něj základní platba na plochu v ČR po nastavení strategického plánu je nejnižší z EU a k tomu by se měly ještě škrtat dotace. Poukázal na to, že v minulém roce po nastavení strategického plánu bylo slíbeno, že bude podpořena zaměstnanost na venkově, k čemuž zatím nedošlo. Byla také přislíbena revize strategického plánu a zemědělci ji budou vyžadovat. „Pokud nebudeme mít srovnatelné podmínky pro naše pole a zemědělství, naši občané nebudou mít srovnatelné ceny potravin. A tato zásadní věc by měla politiky zajímat,“ prohlásil viceprezident Agrární komory ČR a zdůraznil, že je třeba na jednotném trhu také srovnat ohromný nepořádek z hlediska bezcelních dovozů ukrajinské produkce. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík podotkl, že akce Naše pole se účastní i ovocnáři. „Co by to bylo za naše pole a naši krajinu, kdybychom v ní neměli trvalé kultury, to znamená sady, chmelnice, vinice,“ konstatoval. Podle něj však tyto obory neprožívají příliš dobré období a například sady mizí z naší krajiny. „Pevně doufám, že se nám tento trend podaří v nejbližší době zastavit a ideálně ho obrátit,“ řekl. Předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter podotkl, že za tu řadu let, co působí v zemědělství, se zemědělec vždy dokázal vypořádat s tím, co přinesl život. „Věřím, že zemědělství jako takové v České republice zůstane,“ prohlásil. Zástupce ředitele Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Miroslav Florian poznamenal, že loňský rok nás mimo jiné naučil, že nízké ceny potravin nejsou samozřejmostí a nejsou věčné, komodity mohou být nahoře a pak zase dole. „Názory, ceny, garnitury se mění, ale zemědělství zůstává,“ míní. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down