02.06.2023 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Provozy bez kompromisů

Novou stáj pro 490 kusů dojících krav otevřelo Valašské ZOD družstvo Zašová na Vsetínsku, které se dlouhodobě zabývá chovem a šlechtěním holštýnského skotu. „Staré stáje nás začaly limitovat. Dosáhli jsme stropu a přestali jsme se posouvat dál,“ vysvětlil předseda představenstva Josef Šustek důvod, proč se v roce 2021 rozhodli pro výstavbu nových objektů na místě nefunkční bývalé sýrárny. Do budoucna by družstvo chtělo zvýšit počet chovaných krav ze současných zhruba 600 na 700 kus krav.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula při slavnostním otevírání nových stájí poukázal na to, že je důležité, aby zemědělci investovali do moderních provozů, protože investují do budoucna.  „To, co tady vidíme, tu moderní halu, mezitím je dojírna, to jsou nové provozy bez kompromisů. Tak mají vypadat nové kravíny, de se pamatuje na dobré životní podmínky zvířat,“ prohlásil. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal nazval tento projekt a jemu podobné jako výkladní skříň českého zemědělství. Šustek pro týdeník Zemědělec připomněl, že celková investice dosáhla 145 milionů korun. Zahrnovala zbourání starého areálu bývalé sýrárny, byl tu brownfield, postavení dvou stájí, dojírny, kejdové jímky a dvou silážních žlabů. Částečně byla financována z Programu rozvoje venkova čerpáme a s podporou z Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Valašské ZOD, družstvo Zašová se nachází v okrese Vsetín ve Zlínském kraji. Zabývá se jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou. Jeho hlavním výrobním zaměřením je přitom výroba mléka. Obhospodařuje 1440 hektarů zemědělské půdy. Na orné půdě pěstují 120 hektarů šenic,e 120 hektarů řepky, 220 hektarů jetele, 200 hektar kukuřice. My se specializujeme na trávy n semeno, máme 70 hektarů. Větší výměra je určena na trvalé porosty, je to na zajištění krmných plodin. Hlavním úkolem rostlinné výroby je zajištění dostatečného množství kvalitních objemných a jadrných krmiv pro vlastní chovaná zvířata. V současnosti chovají 1440 kusů skotu, z čehož je právě 620 kusů krav.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down