27.06.2023 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na poli u Martinic na Kroměřížsku začal samosběr česneku, úroda je dobrá

Na poli u Martinic na Kroměřížsku, které obhospodařuje rodina Krajčova, začal v tomto týdnu samosběr česneku. Farma Krajča jej letos uspořádala poprvé. I přes červnové sucho je úroda dobrá, pomohlo jí květnové deštivější počasí, řekl pěstitel František Krajča.

Dříve farma nabízela zákazníkům česnek už usušený. "Pro nás je to nákladné na práci, na všechno. Tak jsme si říkali, zkusíme oslovit lidi tady tímto způsobem. Je to čím dál víc rozšířenější, i skrz jiné plodiny. Proto jsme šli do toho samosběru," uvedl Krajča.

V pondělí, kdy samosběr začal, předčila poptávka zákazníků jeho očekávání. "Byl obrovský zájem. Ráno to byl frmol, prostě jsme se tady s našimi spolupracovníky tři hodiny nezastavili. Odpoledne to trošku utichlo, ale večer lidi zase přišli," řekl pěstitel. Podle jeho odhadu mohlo za den přijít zhruba 200 lidí. Další desítky zákazníků začaly k poli přijíždět auty dnes ráno a dopoledne. Na samosběr česneku v pondělí upozornil Český rozhlas Zlín.

Česnek pěstuje rodinná farma na ploše přibližně půl hektaru, odhadovaná sklizeň činí několik tun. Postupně na poli dozrává šest odrůd česneku. Samosběr by měl trvat do 10. července, není ale vyloučeno, že ho farma ukončí dříve. "Odrůdy dozrávají dříve kvůli suchu, které teď v červnu nastalo," uvedl Krajča.

Česnek z pole vyorává speciální kombajn zapřažený za traktorem. Stroj vytváří svazky česneku, které si lidé z pole posbírají, nechají u stánku s pokladnou zvážit a následně za ně zaplatí. V době, kdy je zákazníků méně, sbírají svazky z pole i pracovníci farmy a skládají je na zem vedle stánku. Zákazníci si z nich tedy mohou vybírat také tam.

Za kilogram česneku s natí zaplatí lidé při samosběru 110 korun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down