Ministr Výborný: Zemědělství se bez některých dotací neobejde, nelze škrtat plošně

Nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po uvedení do úřadu řekl, že bez některých dotací nebo státních podpor se zemědělství neobejde. Jsou to podle něj například náhrady za škody způsobené výkyvy počasí nebo živelní katastrofy. Nelze podle něj škrtat všechny dotace plošně. Je také nutné podpořit sektory, kde česká produkce dlouhodobě klesá, jako je například chov prasat.

Tomu, že nelze škrtnout najednou všechny dotace, rozumí podle Výborného i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Současně tam, kde můžeme šetřit, to udělat máme," řekl Výborný. Doplnil, že sice není velký příznivec dotační ekonomiky, ale jsou oblasti, kde se bez toho stát neobejde. "Například musíme být připraveni na to, že přijde enormní sucho, tornádo a podobně, bude poškozena úroda, náhrady musí být. Na náhradní fond peníze dát musíme, ať se nám to líbí nebo ne," doplnil.
Ministerstvo zemědělství by podle vládního ozdravného balíčku v příštích dvou letech mělo na národních dotacích ušetřit přes deset miliard korun. Konkrétní škrty by měla vláda představit v září, když se bude sestavovat rozpočet na příští rok.
Mluvčí Agrární komory Barbora Pánková řekla, že dotace by měly upřednostňovat chov hospodářských zvířat a pěstování ovoce, zeleniny, brambor nebo chmelu. "Tyto obory v řadě případů momentálně balancují na hraně vlastní existence. Prioritou by také mělo být nastavení férových podmínek v rámci Evropské unie tak, aby nedocházelo ke křivení jednotného trhu a poškozování konkurenceschopnosti českých zemědělců, jako se to děje nyní," doplnila. Komora již dříve uvedla, že štědřejší dotační systém v některých zemích vede k tomu, že levné dovozy například jablek z Polska tlačí dolů výkupní ceny pro české zemědělce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down