04.07.2023 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Břeclavsko po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.

"V některých oblastech, především kolem dolního toku Dyje blízko jejího soutoku s Moravou, je aktivita samiček mimořádně vysoká. V okrajových oblastech, kolem zámečku Pohansko, je výskyt komárů jen mírně zvýšený, je však závislý na aktuálním počasí. Na některých místech má aktivita samiček lokálně charakter kalamity. V průběhu července by měla pozvolna klesat," uvedl Šebesta. Za kalamitu označuje odborník stav, kdy za 16 hodin nachytá do pasti několik tisíc komárů. Dominantní jsou letní druhy, které létají i několik kilometrů od místa líhnutí. Podle Šebesty mohou přenášet nemoci, ale nikoli závažné, uvádí třeba mírně zvýšenou teplotu. Přesto nedoporučuje v lužních lesích setrvávat delší dobu na místě, nutné je také používat osobní repelenty. V obcích lze menší plochy chránit prostorovými repelenty, které se ředí vodou a aplikují běžnými postřikovači. Vhodné podmínky pro masivní rozvoj komárů způsobily jarní deště a zaplavení částí lužních lesů. Lesníci ve spolupráci s hygieniky a zástupci dotčených obcí místa ošetřili přípravkem na likvidaci komářích larev. "Kvůli rozsahu záplav a nepřístupnosti terénu ale nebylo možné ošetřit všechny tůně a zaplavené plochy, takže se po delší době objevilo více komárů. Ze začátku byl nápor obrovský a v lese se vůbec nedalo vydržet, dnes už je to takové normální a je to podobné jako před lety, kdy nebývalo sucho," řekl starosta Lanžhota Ladislav Straka.* 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down