07.07.2023 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oblíbené jsou tradiční příchutě zmrzlin, ale vznikají i veganské

Češi mají podle výrobců v oblibě tradiční příchutě zmrzlin, jako jsou vanilka, čokoláda nebo ovocné zmrzliny, oblíbené jsou i zmrzliny a nanuky s tvarohem. Například Míša, který nyní patří do portfolia společnosti Unilever, se vyrábí přes 60 let se stejnou recepturou. Uvedla to vedoucí divize zmrzlin společnosti Eva Kadlecová. Původních receptur se drží také značka Prima a její zmrzlina Mrož, uvedl manažer značky, která patří do skupiny Bidfoood, Jakub Kořán. Firmy také přichází s veganskými alternativami.

V České republice je podle Kořána největší zájem o ovocné zmrzliny, hlavně s příchutí jahody, manga nebo maliny. Například jahodový a malinový mrož obsahují 60 procent ovoce. "Úplně neprodávanější je však klasický Mrož jahodový s tvarohem a smetanou," uvedl. Firma uvedla na trh také takzvané smoothie varianty tradičního výrobku. Kadlecová poznamenala, že zmrzliny patří do kategorie tzv. impulsivních nákupů a v ČR je nejoblíbenější vanilková a čokoládová příchuť. Oblíbenost tvarohové příchutě je podle ní v Česku unikátní. Tvarohu zmrzlina obsahuje 53 procent a neobsahuje lepek. Firma předloni na trh uvedla i produkt Míšánek tvaroh s 65procentním obsahem tvarohu. Unilever si vytyčil do roku 2025 cíl mít ve svých zmrzlinách maximální obsah cukru 22 gramů na porci a 250 kilokalorií. Podle Kadlecové se již na tuto úroveň dostalo přes 90 procent výrobků. Firma má speciální označení výrobků pro děti, které neobsahují umělá aromata a barviva. Nesmí také obsahovat více než 110 kilokalorií, 12 gramů cukru a tři gramy nasycených mastných kyselin. "V poslední době také sledujeme změnu v trendech, co se týká formátů jednotlivých zmrzlin. Nejvíce se daří multipackovým rodinným balením, jednoznačně největší kategorií zůstávají klasické nanuky. Naopak zpomaluje kategorie kelímků," uvedla. Značka Prima podle Kořána usiluje o to, aby cukru bylo v jejích zmrzlinách tolik, aby nebyly zbytečně přeslazené a zároveň měly dobrou chuť. "U výrobků klademe důraz na kvalitní obsah – vysoký podíl ovoce, kvalitní smetanu, certifikované kakao a také nepoužíváme palmový olej," doplnil. Lze podle něj také sledovat, že se určitým trendem stávají rostlinné alternativy. Vznikl například veganský sorbet Mrož a firma zvažuje, že v budoucnu sortiment rozšíří.* 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down