10.07.2023 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tržby za prodej medu meziročně klesly až o pětinu, lidé více šetří

Tržby za prodej medu v ČR jsou letos oproti loňskému roku až o 20 procent nižší. Vliv na to má hlavně ekonomická situace způsobená válkou na Ukrajině, kvůli které rostou ceny a spotřebitelé méně utrácí. V tiskové zprávě to uvedla včelařská společnost Medokomerc.

Podle jednatele společnosti Milana Špačka je změna spotřebitelského chování vidět napříč trhem. "Med není výjimkou a spotřeba medu v ČR letos výrazně zaostává oproti průměru z minulých let," doplnil. Podle firmy je v Česku dlouhodobě vyšší poptávka než produkce - a proto se běžně dováží med ze zahraničí i ze zemí mimo EU, například z Jižní Ameriky, Kuby, Moldávie i Ukrajiny. Podle společnosti se méně medu konzumuje po celém světě. Letošní výnosy budou podle společnosti průměrné, nejvíce bylo zatím jarního řepkového medu, který je pro Česko v posledních letech typický. Naopak spíše vzácný je takzvaný medovicový med, na celkové produkci se podílí zhruba z desetiny. "Ten přitom ještě před 30 lety tvořil exportní komoditu, nejčastěji to byl smrkový medovicový med. Ve skladbě českého květového medu převládá med řepkový," uvedl Špaček. Úbytek tohoto druhu medu připisuje hlavně špatné kondici lesů v České republice. V posledních letech je zasáhla kůrovcová kalamita a z lesů zmizely mšice, které patří mezi hlavní producenty medovicového nektaru. Společnost již dříve upozornila, že za letošní zimu podle odhadu v České republice uhynula asi polovina včelstev, což je zhruba 300 000. Za úbytkem byl především teplejší přechod mezi podzimem a zimou, který vedl k vyššímu výskytu roztočů způsobujících například nemoc varroázu, uvedla.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down