Coca-Cole v ČR a na SR loni po dvou letech poklesu vzrostl zisk o 136 procent

Společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni vzrostl čistý zisk o 136 procent na 49,7 milionu korun. V letech 2021 a 2020 společnosti zisk meziročně klesal, v roce 2020 byl meziročně klesl o 89 procent. Firma to přičítala hlavně dopadům pandemie koronaviru, která vedla opakovanému uzavírání restaurací a dalších provozů. Čistý obrat loni společnost zvýšila o 26 procent na 8,77 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Firma ve výroční zprávě uvedla, že loni v prvním pololetí došlo k rychlému oživení trhu po pandemii koronaviru. Projevilo se to podle ní hlavně v segmentu hotelů, restaurací a služeb. Válka na Ukrajině podle výroční zprávy způsobila krátkodobý výpadek dodávek skleněných lahví na nápoje. Druhé pololetí podle společnosti ovlivnil růst inflace a vstupních nákladů, zejména surovin pro výrobu obalů a cukru. Firma loni zvýšila od července mzdy zaměstnanců o šest procent, vyplatila i mimořádnou odměnu kvůli rostoucím cenám energií. Letošní rok bude podle společnosti ovlivněn vysokou inflací a tlakem na růst cen, který bude spojený s poklesem kupní síly spotřebitelů. Společnost Coca-Cola HBC je výrobcem, distributorem a prodejcem značkových nealkoholických i alkoholických nápojů. Působí ve 29 zemích včetně ČR, exkluzivně stáčí a prodává nápoje společnosti The Coca-Cola Company. V červnu oznámila, že koupí od firmy Brown-Forman Netherlands za 220 milionů dolarů (4,8 miliardy Kč) vlastníka značky vodky Finlandia, společnost Brown-Forman Finland. Do portfolia společnosti patří kromě Coca-Coly řada nealkoholických nápojů jako je Fanta nebo Sprite, energetický nápoj Monster Energy, vody Natura a Bonaqua nebo například džusy Cappy. Distribuuje i řadu alkoholických nápojů, mezi nimi giny Bombay, vodky Grey Goose a Nemiroff nebo rumy od značky Bacardí. V Česku mimo jiné provozuje výrobní závody v Praze-Kyjích a v Teplicích nad Metují. Loni měla v průměru 870 zaměstnanců, z toho šest na vedoucích pozicích. Coca-Cola loni celosvětově zvýšila tržby 11 procent na 43 miliard USD, provozní rok vzrostl o šest procent na 10,9 miliardy USD.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down