Potravinové banky v Česku spouštějí projekt výdejen potravinové pomoci

Potravinové banky v České republice spouštějí projekt výdejen potravinové pomoci, celkem jde o 150 výdejních míst. Rozšíří se tak pomoc, kterou zajišťují neziskové organizace. Statické či mobilní výdejny budou pravidelně poskytovat potravinovou pomoc tam, kde se jí nyní nedostává. Tříletý projekt financuje Evropská unie, náklady jsou 69 milionů korun. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci v Říčanech u Prahy předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

"Po republice máme 15 potravinových bank a každá bude ve svém regionu poskytovat deset výdejních míst," řekl Slavíček. Nově by tak mělo dostat potravinovou pomoc minimálně 50 000 lidí. Po třech letech bude projekt vyhodnocen a Slavíček doufá, že se podaří zajistit finance na jeho pokračování. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka věří, že se projekt, který nyní plně platí evropské peníze, osvědčí. "Naší ambicí je, abychom ho dokázali udržet i v budoucnu," uvedl. Podle Slavíčka jde většina nákladů na pohonné hmoty a nový personál. Dosud byla potravinová pomoc zajišťována prostřednictvím 1400 neziskových organizací, které ji odebíraly ze skladů potravinových bank. Podle Slavíčka však přibývá žádostí o pomoc od lidí a úřadů z míst, kde se pomoci nedostává. Horší dostupnost je podle něj například v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji. Proto se ve spolupráci s ministerstvem práce od července zkouší německý model, kdy pomoc vydávají přímo potravinové banky. Za první dva týdny se do projektu zapojilo 41 měst a pomoc dostalo 2900 lidí. Distribuce přes neziskové organizace však bude pokračovat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down