Pálenice zpracovává první várku kvasu, majitel čeká slabší sezonu

První várku ovocného kvasu dnes po čtyřměsíční přestávce proměnila v alkohol pěstitelská pálenice v Rakové u Konice na Prostějovsku, v jejíž kotlech budou ještě nějakou dobu končit poslední loňské kvasy. Letošní úroda ovoce je podle majitele pálenice Radko Sedláčka kvůli chladnému jaru slabší a provozovatelé pálenic mohou očekávat spíše podprůměrnou sezonu. Ceny pálenice snížila, řekl Sedláček.

Pěstitelská pálenice v Rakové nyní uspokojuje zákazníky, kteří loni z různých důvodů nestihli své kvasy vypálit. "Pokud se kvas správně uloží, tak ho lze zhruba rok skladovat bez nějakého zásadního dopadu na kvalitu. Teď už je ale nejvyšší čas ho nalít do kotle," řekl Sedláček. Rakovská pálenice už eviduje první objednávky na páleni kvasu z letošních třešní. "Poté budeme pálit kvasy z meruněk, raných odrůd švestek, jablek, renklód či hrušek," uvedl Sedláček. Na podzim a v zimě postupně přibudou kvasy z pozdních odrůd ovoce. "Občas pálíme i speciální kvasy například z rybízu či moruší. Je to takové zpestření," podotkl Sedláček.
Letošní úrodu ovoce na Konicku podle Sedláčka poznamenalo chladné jarní počasí. Noční mrazíky totiž poškodily květy ovocných stromů, ze kterých pěstitelé sklidili méně třešní i meruněk. "Loni bylo ovoce relativně dost, takže si nikdo nemohl stěžovat. Předpokládám, že letošní sezona pěstitelského pálení bude kvůli slabší úrodě spíše podprůměrná," uvedl Sedláček.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down