24.07.2023 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Valtickým Vinným sklepům loni vzrostly tržby, ale zisk klesl

Jedno z největších vinařství v České republice, Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice, v loňském roce zvýšilo své tržby za prodej zboží a služeb o 9,3 procenta na 270 milionů korun. Zisk po zdanění firmě klesl o 53 procent na 13,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné na internetových stránkách společnosti.

Vinařství v loňském roce zpracovalo 4835,61 tuny tuzemských hroznů, což je meziročně o 1,1 procenta více. Z toho bylo 48,31 procenta v kategorii přívlastkových hroznů a 51,69 procenta v kategorii jakostních hroznů. Podíl modrých hroznů byl srovnatelný s rokem 2021, tedy 20,33 procenta.

Prodej lahvového vína Chateau Valtice v roce 2022 dosáhl 2,9 milionu litrů vína, což meziročně představuje zvýšení téměř o 16 procent. Přívlastkových vín společnost prodala meziročně o 6,55 procenta méně, jakostních o 22,2 procenta více a prodej sektů se zvýšil o 45 procent.

"Ukazuje se, že situace na trhu s víny se po pandemii koronaviru opět vrací do normálu. Zákazníci vyhledávají kvalitní vína, na jižní Moravu se vracejí turisté. I přesto je v současné době stále těžší udržet prodej vína na stejné úrovni. Velké řetězce nás nutí, abychom i přes obrovský růst nákladů nezvyšovali ceny vín, a preferují vinaře, kteří nezdražují. I nadále se zvyšuje konkurence na trhu s víny, roste trend obliby malých vinařství a vznikají nová vinařství," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Antonín Šťastný.

Právě velké řetězce byly i loni největšími odběrateli vinařství, pocházelo z nich 61 procent tržeb za víno, což je meziročně více.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down