Výstava Země živitelka může mít letos podle ministra rekordní návštěvnost

Na 49. ročníku agrosalonu Země živitelka se v Českých Budějovicích koncem srpna představí přes 600 vystavovatelů. Agrosalon navštíví přes 100 000 lidí, počet odborných vystavovatelů bude rekordní, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Marek Výborný. Loni výstavu navštívilo přes 114 000 lidí. Organizátoři letos rozšířili výstavní plochy. Lidé spatří i nejsilnější sériově vyráběný traktor, zemědělské stroje historické i moderní, po delší době se na agrosalon vrátí včelaři, řekli pořadatelé. Základní vstupné na výstavu, která potrvá od 24. do 29. srpna, zůstalo stejné jako loni, 200 korun.

logo Země živitelka

"Agrosalon Země živitelka je v České republice největší veletrh s nejširší účastí zemědělských oborů. Mám velkou radost, že se zdá, že ten ročník bude možná rekordní a že se jednoznačně dostáváme na předcovidová čísla, pokud jde o návštěvnost.

Rekordní počet vystavoatelů

Cílíme na to, aby ho navštívilo víc než 100 000 návštěvníků. Budeme mít rekordní počet odborných vystavovatelů," řekl ministr. Loni přilákala výstava 114 501 lidí, což bylo stále o něco méně než před covidovou pandemií. Výstava přiblíží i české potraviny. Ocenila to prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Zmínila, že obchodní řetězce nyní často vyřazují lokální potraviny z prodeje a nahrazují je levnějšími ze zahraničí. Pavilon T1 bude zaměřený na české potraviny, v areálu výstaviště bude i pojízdná prodejna regionálních potravin.

Odborný i doprovodný program

Agrosalon nabídne odborný i doprovodný program. Lidé spatří hospodářská zvířata, zástupce genové rezervy českých krav i koní, řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin. Míní, že příchozí zaujme kolekce Národního zemědělského muzea, jež představí stroje a ukáže i kovářské řemeslo. "Chceme se podívat na zemědělství i jako na faktor, který spoluvytváří život na vesnici," řekl Severin. Program připomene i prvorepublikového předsedu agrární strany Antonína Švehlu. Lidé uvidí také soutěž v rychlostní střiži ovcí, českou premiéru budou mít na výstavě nejsilnější sériově vyráběný traktor na světě Quadtrac 645 i sklízecí mlátička Claas Evion. Při Zemi živitelce vyhlásí pořadatelé výsledky soutěže Zlatý klas zaměřené na novinky ze zemědělské techniky, v níž letos soupeří přes 40 účastníků. Budějovický Budvar bude mít po areálu přes 25 výčepů, řekl ředitel pivovaru Petr Dvořák.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down